PÄÄSIÄINEN RUNOISSANI

PÄÄSIÄINEN

Pääsiäisen kunniaksi rupesin tutkimaan, olenko runoillut ollenkaan pääsiäisestä. Joulusta olen runoillut tuhka tiheään ja keväästä lähes jatkuvasti. Mutta pääsiäinen? Katoaako se kevään kasvuun?

Tuoreimmasta runokirjastani "Tuulen tuiverrus" (2022) nousee esiin yksi runo, jonka nimi jo puhuu pääsiäisestä:


PÄÄSIÄINEN

Pääsiäisenä ani varhain auringon noustessa kiiruhdan viisaiden naisten tallaamalle polulle ja aamuvirkkuna luonteeltani kerään sylin täyteen kedon kukkia ja korvat täyteen taivaan lintujen laulua ja suuntaan kulkuni kohti hautaa.

Hauta on tyhjä - tiedän - vuosisatojen läpi päivitän tietoni yhä uudelleen, hauta on tyhjä, hän on noussut ylös. Kuinka ylös? Maan tomussa erotan lähestyvät askeleet.

    Kirjoitin tämän runoelman myös facebook-sivuilleni tervehdykseksi kavereille. Runokirjassani olen sijoittanut sen osioon AIKA, jossa joulu kuitenkin valtaa pääosan, täytyy myöntää. Toisena pääsiäiseen johdattavana runona on PAASTONAIKA, jota kutsun pääsiäisen introksi.

    Useampia pääsiäisaikaan liittyviä runoja löytyy kirjasestani "Hiljainen ilo" (2014). joka sisältää itse luotuja rukouksia kotiin ja kirkkoon, useat käytössä kokeiltuja. Osiossa paastonaika ja pääsiäinen (ss 19-30) niitä on kaikkiaan 14. Tässä pari esimerkkiä:

                                                                                                    


TUHKARISTI

Tuhkaristi otsassani palaan tuhkamessusta tuhkakeskiviikkona, kuunsirppi pääni päällä on ohuimmillaan mutta suurenemaan päin, taivas musta, maa lumivalkoinen, minulla mieli mustavalkoinen. Paastonaika on alkanut. 

Tuhkaristin poltinmerkki otsassani tuijotan avaruuteen tähtien taakse ja ihmettelen, kuuleeko Jumala, näkeekö Jumala vain onko Kaikkivaltias jo siirtynyt linnunradan tuolle puolen tapaamaan muita luomiaan maailmoita.

Kuuleeko Jumala, näkeekö Jumala minua - tuhkaristi polttaa, näkeekö yhtä ainoaa ihmistä, rakastaako enää - kun olin lapsi, rakasti.

Paastonajan suuri musta aukko avaa ja sulkee avaruuden yhteydet, polut ja tiet toisen luota toisen luokse. (s.19) 

 

PÄÄSIÄISAAMUN MIETTEET

Omat mietteet mielessä

haudalle mennessä:

Riittääkö nardusvoide?

Kuka vierittää kiven haudan suulta? 

                    Täydellinen yllätys perillä:

                    Ei ruumista voideltavaksi.

                    Ei kiveä vieritettäväksi.

                    Ei hän ole täällä.

                    Ei.

Uudet mietteet mielessä                                                    

haudalta lähtiessä:

Hän on noussut ylös.

Hän on. 

On. (s.30)

 

Luulen että pääsiäinen kirkollisena juhlana on niin ristiriitainen, on kuolemaa ja ylösnousemusta, on pimeää ja valoa, että siihen on vaikea tarttua. Toisaalta runot kasvavat usein halkeamista kuin kevään kukat.

Tuohon oheen liitin keväisen postikorttini, jossa naiset kiirehtivät pääsiäisaamun hautaa kohti. Silkkipaperisommitelma. Ehkä kuvat pystyvät ilmaisemaan myös pääsiäisajan tunnelmista enemmän kuin sanat, ainakin täydentämään niitä. Kenties kuvat jättävät myös enemmän tulkinnan variaatioita katsojalle kuin sanat lukijalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

THALASSA, meri

HILJAINEN ILO

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA