sisar vesi, veli tuuli

SISAR VESI, VELI TUULI

Liisamarjatan kirjakorista olen poiminut kirjan toisensa jälkeen, omia kirjojani joihin syventyminen tuo yllätyksiä esiin. Seuraavaksi käteeni tarttuu rakkausromaani sisar vesi, veli tuuli (Edico 2009), josta heti alkuun otteita Leenalta tulleesta palautteesta:

"Tullessani pääsiäisen vietosta pysähdyimme Lahdessa ostoksilla ja mennessäni erään kirjakaupan ohi kiinnitin huomioni kirjasi nimeen ja ostin sen.

En ole eläissäni huutanut, ulvonut, itkenyt, nauranut ja surrut sillä tavalla kuin lukiessani tätä miehen ja naisen rakkaustarinaa. Ne imaisivat minut sisäänsä. Tarina kosketti todella väkevästi minua. Lämpimät kiitokset sinulle, että kirjoitit tämän tarinan." Näin siis Leena.


Liisa-kaima
puolestaan kirjoittaa, että romaani sattui sattumalta hänen silmiinsä kirjakaupassa Heinolassa. "Jokin siinä kolahti, se on niin totta! Lukukokemus toi vedet silmiini, vielä tänäänkin, avasi pitkästä aikaa jonkin tukoksen. Aion lukea kirjan uudelleen."

Luettuaan kirjan ainakin neljä kertaa hän jatkaa: "Hei kaima! Nyt tuntui siltä kuin jokainen lause olisi puhutellut vielä enemmän kuin edellisillä kerroilla. Tai ehkä pystyin pysähtymään syvemmin. Miten tarina voikaan olla niin koskettava. KIITOS!"

Itsekin yllätyin kirjastani tulleista vahvoista palautteista. Joku toivoi jatkoa. Ehkä jatkaisinkin, jos löytyisi kustantaja, mutta Edico lopetti omistajansa kuoleman johdosta. Tätä blogia kirjoittaessani kirjan julkaisemisesta on kulunut jo reilusti yli 10 vuotta, mutta muistan hyvin kyyneleet joita omista silmistänikin valui sitä kirjoittaessani. Se on nykyaikaisesti sanoen autofiktiota, omakohtaisesti totta ja tarua. 

Kirjan kannessa oleva kuvio on Satu Hirvikosken sommitelma sammaleista, joilla kirjassa on tärkeä roolinsa. Pieni katkelma s:lta 105:

"Jarkko kuljeskeli puiden runkojen välissä, kun Roosa palasi mökin parkkipaikalle. - Onko siellä taas karhun kakkaa? - Karhunsammaleita ainakin. Vai minuako se odottelee, nainen hykerteli mielessään, tekee tikusta asiaa, kyykkii puu puulta lähemmäksi. Naisella ruumis kihelmöi varpaankärkiä myöten. - Minusta kaikki sammaleet näyttävät samanlaisilta. - On niissä eroja, kun perehtyy, yksistään jo karhunsammaleissa. - Minä ostin vähän iltapalatarvikkeita lähikaupasta, niin että jos... - Kiitos mielelläni, he nauroivat ääneen. Ymmärsivät toisiaan jo puolikkaista lauseista."

Tarkistin antikvariaateista, että kirjaa on saatavana sieltä usealta taholta eikä maksa paljon, samoin kirjastoista. Myös minulta, sillä kustantajan lopettaessa teosta jäi tavallista useampi kpl laatikkoon sohvan alle. Ota ja lue!

Vielä yksi hupaisa huomio: Kun "sisar vesi, veli tuuli" näki päivänvalon, paljastui että Aila Meriluoto on julkaissut v. 1979 jännärin "Sisar vesi, veli tuli". Olimme kumpikin käyneet samoilla Fransiskuksen apajilla ammentamassa hänen aurinkolaulustaan. Kun siis haeskelet kirjaa, kirjoittaa google milloin yksi, milloin kaksi uuta. Tunnetun kirjailijan Aila Meriluodon jännäri on kuitenkin eri kuin tunnetun kirjailijan Liisa Marjatta Järvisen rakkausromaani, väittää google mitä tahansa!

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA