VEIJARITARINA
VEIJARITARINA
Veijaritarina, kommentoi Kirkko ja koti -lehti kirjaani "Kosminen nimenhuuto" (Edico 2007) ja sellainen se totisesti onkin. Kun pitkästä aikaa aloin lukea sivu sivulta kauan sitten kirjoittamaani kirjaa, tarina hyppäsi heti kansien välistä ulos ja alkoi vaatia alleen näyttämöä, missä pyöriä luovasti. Runsasta, elävää replikointia jo valmiina. Vaatimusta vahvistaa sekin, että sijoitin tapahtumat itselleni tuttuihin maisemiin, jotka edelleen ovat olemassa, alkaen Oulunkylän puukirkosta Kalimnoksen saarelle Kreikkaan.
KIRKKO JA KOTI, Kuopion seurakuntalehti, teki kirjastani "viikon valinnan" nrossa 19/2007, otteita lehden esittelystä: "... Onko tämä nyt taas sitä? Alma miettii. Pelko kouraisee, jos yhtäkkiä ei muistaisikaan mistä on tullut ja minne menossa... Vanhan näyttelijän taidolla hän narraa muistiaan ja muita. Sama se aiheuttaako kevään tuoksut allegoriaa vai allergiaa. Vanhainkodin arki tuntuu joskus vankilalta, mutta viereinen kirkko on Almalle lohdun paikka. Hän tekee alttaritaulun äärellä mielikuvitusmatkoja. Taideteoksen poika muuttuu omaksi. Vastaanottokodin karkulaisesta Alma saa matkakaverin..."
"Poika muuttuu mummon seurassa, vaikka hän ei tiedä milloin Alma puhuu totta. Ei sitä tiedä lukijakaan... Alma tekee ratkaisunsa, mutta koska kirjassa on jännitysnäytelmän aineksia, on parasta jättää juonikuviot kertomatta. Alma, 90, on puhunut. On keskustelun aika. Kosminen nimenhuuto on tavallaan veijaritarina. Yleensä sankarit ja kertojat ovat miehiä, siksi Järvisen teos on poikkeuksellinen. Kirja on yksi syksyn parhaista."
"Paraatimekossaan Alma lähtee elämänsä merelle. Meri on hänelle siunattua vettä. Nimenhuutoon on tapana vastata; Alma tekee sen omalla tavallaan." (Ritva Kolehmainen)
Samalta suunnalta tulee toinenkin mielenkiintoinen kommentointi. Joensuussa filosofiaa opiskeleva Tanja-Maria kysyy: "sammalta vai vierintää?" ja jatkaa arvelemalla, millaista on kun mennyt ja nykyisyys sekoittuvat, kun muisti tekee kepposia päivittäin, kun tutusta tulee vierasta. "Liisa Marjatan tapa kirjoittaa on samanaikaisesti sekä raadollisenkin suora että leikkisä ja kurillinen. Kirjailijalla on erittäin hyvä huumorintaju ja lukija tarvitsee helpottuneita naurahduksia välillä käsiteltäessä vaikeaa asiaa."
Nuori filosofi pohtii: "Alman matka alkaa kirkon pihalta, kun hän hätäisenä ja peloissaan katoavista ajatuksistaan istahtaa portaalle. Lopussa lukija löytää itsensä taas kirkon pihalta. Minulle heräsi kysymys, lähtikö Alma todella vai lähtikö vain hänen mielensä siihen väistämättömään uuteen todellisuuteen..."
"Kosminen nimenhuuto on elämys, joka jättää kysymyksiä kuten sen epäilemättä on tarkoituskin."
Otetaanpa seuraavaksi pieni sitaatti itse kirjan sivuilta:
"Almaaa...
Kuka kutsuu? Vuoret kutsuvat. Ne tunnistavat. Ovat odottaneet häntä täällä kaikki nämä vuodet. Huutavat nyt hänen nimeään. Alma nuori nainen missä olet ollut? Katso neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan... On aika synnyttää. Mutta minähän olen jo ohittanut sen ajan... Vuoret vaietkaa!
Alma istui hengästyneenä rantatöyräälle. Itki ja nauroi...Vuoret vaietkaa! Mutta vuoret huusivat hänen nimeään taukoamatta, sillä meren rannalla puhaltaa aina tuuli ja vuoret puhuvat tuulen kielellä..." (s. 140)
Tämän vuorten nimenhuudon olen itsekin henkilökohtaisesti kuullut Kreikan saarilla kulkiessani.
Kirjaa ja sen kommentointia kerratessa oma ajatteluni aktivoituu kysymään, olisiko todella aika päästää Alma, 90 v, nuori nainen, ulos kirjan kansien välistä tanssimaan myös toisenlaisin askelin. Ja onhan kirjassa sivujuonteena rakkaustarinankin ainekset. Itse asiassa olen jo kirjoittanut tämän veijaritarinan myös draaman muotoon, saatavana Näytelmäkirjailijaliitosta nimellä "Kuu valehtelee", minulta "Kosminen nimenhuuto". Tarjosin näytelmää jo johonkin suuntaan, mutta vuoret eivät vastanneet. Kuulostelen yhä.
Kirjan kansi: Satu Hirvikoski.
Kirjaa saatavana kirjastoista ja antikvariaateista ja nettisivuilta esim. Adlibris. Minultakin voi kysyä (liisa.marjatta@kolumbus.fi).
Kommentit
Lähetä kommentti