ISÄN ISOT ASKELEET

KUVAKIRJA "Isän isot askeleet" (lasten oma kirjakerho, Sanoma Oy 1986) osuu seuraavaksi hyppysiini Liisamarjatan kirjakorista.  

Kaikki alkaa siitä, kun Aku osallistuu pihan lumisotaan ja kieputtaa ihan liian löysiä lumipalloja ja joutuu kiusaajien hampaisiin. Taas kerran.                                                                   

Aku lähti. Jalat veivät metsään ja yhtäkkiä lumihangesta löytyi mahdottoman iso jalanjälki. Aku sovittelee omaa jalkaansa siihen ja tyhjää jää vaikka kuinka paljon. Miten iso mies siitä on kulkenut! Sellainen isä kun olisi, ei tarvitsisi kuin kerran kulkea pihan poikki, niin kukaan ei enää nimittelisi mammanpojaksi.

Aku seuraa askeleita ja päätyy lopulta kirkkopuistoon ja kellotapulin ovelle, missä iso mies tekee lumitöitä ja siitäkös sukeutuu sananvaihtoa ja muutakin meininkiä. Aku saa jopa kiivetä kellotapuliin ja soittaa kirkonkelloja ja katsella maisemia.

- Onko sinulla isää? poika kysyy yhtäkkiä ja iso mies vastaa että kaksikin, molemmat tuolla, hän viittaa kädellään ylös. - Isä Huuko ja isä Jumala, pitävät siellä seuraa toisilleen.

Jo on mies, Aku tuumii ja isätön kun itse on, uskaltaa ehdottaa: - Leikitäänkö että sinä olet minun isä?

- Höh, mikäs siinä.

Näihin puitteisiin tarina asettuu. Jukka Vikbergin elävä kuvitus tukee tapahtumia.

Kuvakirjan taitto on jättänyt tyhjää tilaa loppusivuille niin paljon, että lukijat voisivat jatkaa siitä oman mielikuvituksensa voimalla. Itsekin mielelläni lisäisin tekstiä, jos olisi vielä mahdollisuus. Mutta mahtaako kirjaa enää muualta löytyä kuin antikvariaateista ja sieltä sitä löytyykin runsaasti ja muutamalla eurolla kpl. Kuvakirjasta Sanomapaino otti aikoinaan yli 30 000 kpl:n painoksen ja markkojakin minulle tuli jonkin verran (tosin verottaja vei 50%). Isoin painos ikinä, minkä olen kirjoilleni saanut!

Eikä siinä kaikki. Kirjan pohjalta Kinotuotanto Oy teki 26 minuutin elokuvan, nimeksi tuli Saapasmaani, ohjaus Juhana Manner. Vähän vaikeaselkoinen nimi, mutta viittaa saappaaseen, jonka kautta iso jalanjälki todellistuu. YLE TV1 esitti elokuvan ensi kerran 1995, sittemmin uusintoja, viimeksi 2005. Tekstiäni on käsitelty elokuvassa melko vapaamuotoisesti, mutta omaksi sen vielä tunnistan. Mielellään sen katsoisi taas uudelleen.

Kaikki lähti liikkeelle alun perin "lasten oman kirjakerhon" kirjoituskilpailusta 1982, johon osallistuin. En sijoittunut palkintosijoille, mutta käsikseni lunastettiin ja julkaistiin. Hyvä että julkaistiin. Iloa muillekin kuin itselleni. Nettisivuilta löysin tietoja "lukukokemukset talteen" keräyksestä vuonna 2018. 

Nainen 33 v kertoo:

"Lapsena halusin, että minulle luetaan uudestaan ja uudestaan Liisa Marjatta Järvisen kirjoittamaa ja Jukka Vikbergin piirtämää kirjaa Isän isot askeleet... Aikuisena olen ymmärtänyt, miksi vanhempani eivät aina halunneet lukea kirjaa minulle, sillä tarinassa käydään läpi surullisia asioita: kiusaamista ja isän kaipuuta. Lapsena kirja oli kuitenkin mielestäni tosi hyvä ja mielenkiintoinen. Se oli erilainen. Ehkä se kosketti omaa kokemusmaailmaa myös, koska minuakin kiusattiin silloin. Sain siitä ehkä lohtua. Muut haukkuvat päähenkilöä mammanpojaksi ja oikeastikin hän kaipaa menettämäänsä isää."
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA