ERAKKOSUSI ULVOO

SUSI ULVOO SAANALLA


Joulunaika on mielessäni, kun tartun kirjaani "Susi ulvoo Saanalla" (WSOY 1977). Kauan sitten ilmestynyt lastenkirjani lumoaa minut edelleen, niin mieleni ja sieluni läpi olen sen kirjoittanut. Ja itselleni tyypillisellä tavalla. Myyttejä ja suuria kertomuksia hyödyntäen. Raamatun joulukertomus tässä pohjana. Tarkistin äsken antikvariaattien sivuilta, että kirjaa löytyy sieltä edelleen, hinta alle 10 euroa, kunnosta riippuen. Nostalgiaakin, toinen kirjani kautta aikojen. 

Juonta paljastamatta sen verran, että joulun suuri tapahtuma todellistuu tällä kertaa Lapissa. Marjatta Lapintyttö synnyttää Lapsen lumivyöryn hautaamassa mökissä Saana-tunturin juurella. Isä Jooseppi lentää helikopterilla yllättäen Ruotsista, suomalainen siirtolainen naapurimaassa. Siinä keskeiset päähenkilöt. Joulun tähti syttyy revontulista, paimenet vaeltavat Norjasta, enkelit ilmestyvät paikalle avaruuksista. Juonta sitoo musta erakkosusi, joka ulvoo yksinäisyyttään. Näin tällä kertaa, joulu ja Joulun Lapsihan syntyy joka vuosi uudestaan.

Leikekansiostani poimin tähän palautetta, jota kustantaja kokosi vuodenvaihteessa 1977/78. Enimmälti myönteistä, moitettakaan unohtamatta.

"Että ihmiset osaavat kirjoittaa viehättäviä lastenkirjoja, sen olen omin silmin todennut. Liisa Marjatta Järvinen on taitava kertoja, kirjassaan Susi ulvoo Saanalla (WSOY) hän uudelleen lämmittää vanhan joulutarinan, mutta ei se lämmitykseltä vaikuta. Järvisen legenda on tuore ja raikas ja vain oleelliset asiat on poimittu mukaan... Tiivistä, sattuvaa, sitä näennäistä vaivattomuutta, jota on vaikea saavuttaa." (Saimaan Sanomat 17/12 -77)

 "Liisa Marjatta Järvinen on laatinut kauniin ja omaperäisen puolisadun joulun ihmeestä kirjassaan Susi ulvoo Saanalla (WSOY). Hän on raamatullisista lähtökohdista rakentanut Saana-tunturin autiomajaan uudenlaisen legendan... Kertojan sävy on ihmeen luonteva, samalla kertaa realistinen ja oikealla tavalla legendanomainen niin, että jouluyön ihmeeseen tässäkin tulee harras hohde." (Kerttu Manninen, Lapset ja yhteiskunta 1/ -78)

"Viime päivinä on runsain mitoin ollut puhetta pohjoismaisesta yhteistyöstä. Ja luulenpa että Liisa Marjatta Järvisellä on ollut samanlainen ajatus takanaan, kun hän on lapsille kirjoittanut kirjan Susi ulvoo Saanalla... Toinen mielenkiintoa herättävä on tilkkanen jännitystä, mitä lapset tuntuvat lukemisiltaan kaipaavan. Lumivyöry, nälkäinen erakkosusi ja jouluyönä vapaana aaltoileva Kilpisjärvi pitävät mielen vireillä alusta loppuun saakka... Ei, suden mietteitä ei ole unohdettu... Oikeastaan aika kiva kirja! K.P." (Lapin Kansa 4/8 -78)

Kritiikin puolelta joku kysyy, mitä tehtävää enkeleille enää jää, jos he eivät ylennä ihmisen mieltä Jumalan puoleen. Joku olisi halunnut tiivistämistä, vaikka omissa muistiinpanoissani sitä oli mielestäni liikaakin (mm tietäjät jäivät pois). Joku pohjoisen ihminen, paikkoja ja olosuhteita tunteva, hörähtelee ettei osaava kirjoittaja ole pitänyt itseään aisoissa, on lähtenyt hulluttelemaan.

Sitähän minäkin. Jo aikoinaan äidinkielen opettaja koulussa kehotti minua kirjoittamaan aineissani välillä myös asiatekstiä. Mutta kun ihmisellä on mielikuvitusta! Itse näen joulukirjani monitasoisena, jokin taso koskettaa lapsia, toinen taso aikuisia, kolmas molempia. Erityisesti erakkosuden rooli. Muistan noihin aikoihin olleeni myyttisen suden lumoissa. Kuuntelin ulvontaa sisimmässäni. Kirjailija ja pappi kun olen (tai silloin vielä lehtori), vein jouluna saarnatuoliin nauhurin, josta susi ulvoi ilmoille ihmisen sisäsyntyistä yksinäisyyttä, urut vastasivat kirkkokansan kera "enkeli taivaan lausui näin: miks hämmästyitte säikähtäin".

Lea Pennasen lastenradion aikaan kirjoitin kirjasta myös kaksiosaisen kuunnelman "Erakkosusi ulvoo" 1-2 (1980), mikä vuosi pari sitten tuli podcastina uusintana, kuten mainitsen elokuun postauksessani. Ilmestyi 3-osaisena myös Norjassa "Einsam villmarksulv" I-II (1983), "Julebarnet på Sanafjell" III (1984), käännetty myös englanniksi. 

Kuvittanut Marketta Ritvanen. Etukannen enkeleille olisin toivonut herkempää ilmettä, muu kuvitus kohdallaan.

Mikä susi ulvoo tänä jouluna? Ja mitä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA