YKSIN MATKASSA MUKANA

MATKARUNOJA

Olen aiemminkin noukkinut Liisamarjatan kirjakorista Kreikan matkailuun liittyviä kirjojani, nyt tekee mieli kahmaista käteen vielä erikseen Yksin matkassa mukana (Edico 2010), matkarunokirja jossa liikun runojen askelluksilla Kreikan saarilla (Rodos, Tilos, Kreeta, Lesvos).

Raili antaa heti kohta palautetta: "Luin uuden kirjasi ja täytyy sanoa, että tykkäsin! Olen myös matkustanut Kreikassa yksin. Miten ihmeessä sinulla on sanoja kuvaamaan yksin matkustavan kipeitäkin tuntoja. Uskon että meitä on monia, jotka kokevat/ ovat kokeneet hyvin vahvasti ja kirpaisevastikin yksinäisen ihmisen elämää. Jotenkin se tuolla etelän taivaan alla herkistyy erilaiseksi kuin täällä turvallisissa kuvioissa. Kyllä aurinko, meri, vuoret, linnut ja vaikkapa appelsiinipuiden tuoksu, kukat, kaskaat ja ehdottomasti kreikkalainen musiikki ja ihmiset ja kukkojen aamuherätykset ja koirien haukunta, ne vain yksinkertaisesti vaikuttavat... Luen kirjaa uudelleen ja vähän kerrallaan... Yksin matkustaessa huomaa monia asioita enemmän ja eri tavalla kuin isossa joukossa..." Näin siis Raili palautteessaan heti kirjan ilmestyttyä.

Keijo tuhlaa monta kaunista sanaa kuvatessaan matkarunokirjaani Oulunkyläinen paikallislehdessä: "Kreikkalaiset maisemat elävät runoissa vahvasti, niin vahvasti, että tunnen runoja lukiessani kuuman auringon hehkun, suussani kreikkalaisen horiatikin, maalaissalaatin, fetajuuston maun ja grillissä kypsyvän souvlakin käryn."    


Sepä se on runoilijalla tarkoituskin, että tuoksut ja tunnelmat välittyvät, välittyvät vielä vuosien päästä itsellekin kuten minulle on käynyt näitä runoja taas lukiessa. Kirjan alkuun liittämäni Pegasos-runoelma kuvaa myyttien piilokielellä paljon niistä tunnoista, joita koin yksin matkatessa ja kuitenkin mukana.

"Runojen kivivyöry rytisee vuorelta alas

auringonlaskun liukastamia rinteitä pitkin

kun Pegasos laukkaa kaviot tulta iskien...

puoliyö työntyy juuri esiin kuun valjaissa

ja Pegasoksen kädenpuristus tatuoituu kipuna ranteeni

suoniin." (s.8)        


 

 

 

 

 Pegasos-runoelmasta tein sittemmin myös draaman Pegasos, salarakkaani, joka löytyy näytelmäkirjailijaliiton sivuilta (näytelmät.fi), nimikkeillä monologi, pienoisnäytelmä.

Kreikan kieli, joita näillä matkoilla olen samalla opiskellut, lataa omat viestinsä esimerkiksi näin: 

OHI

Illalla tulee ihmistä ikävä.

Niitä vaeltaa rantatiellä solkenaan,

tulee vastaan ja menee ohi, siinäpä se - ohi - 

täällä ohi merkitsee ei, siinäpä se, vastaus kysymykseen. (s. 71).

Yksin matkassa mukana olleenakin koen kaipausta ja surua, kun tulee kotiinlähdön aika, runoksi maiseman kuvioissa sommiteltuna se näyttää vaikkapa tältä:

NAPIT

Laiva hohtaa valkoisena irtonappina meren sinisessä palttoossa,

horisonttiviiva saumaa taivaan ja maan hartiat yhteen,

linnut risteilevät korukuvioita vuorten kaulukseen,

tuuli ompelee lopuksi lähdön surunapin. (s. 53)

Runokirjani kansikuvassa valmistaudun nousemaan portaikkoa pitkin taiteilijan ateljeehen, kuvan nappasi Pirjo Vainio-Stefanis Tilos-saarella. Sisäsivujen piirrokset on omaa taiteiluani.

"Yksin matkassa mukana" matkarunokirjaa saatavana kirjastosta ja antikvariaateista, myös minulta voi kysyä palautteen kautta tai sähköpostitse (liisa.marjatta@kolumbus.fi).

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA