ETTÄ ON MITÄ MUISTELLA

 ETTÄ ON

Rupesin tekemään tutkielmaa. Vapaamuotoista, mutta itselleni tärkeää. Taustalla äitini sanat: - Matkustele sinä niin kauan kuin huvittaa, että on sitten vanhana mitä muistella.

Että on. Kreikan saarilla on.

Intohimoisena Kreikan-fanina minun ei tarvitse tukeutua pelkästään muistini varaan, on myös realiaikaisia matkapäiväkirjoja ja valokuvia. Tähän tutkielmaan minua innostaa halu selvittää, mitkä asiat vielä ikäihmisenä ovat mielessäni. Mitkä maisemat erityisesti aukenevat silmiini, mitkä tapahtumat ovat tuoreita edelleen. Mikä tekee jostakusta ohimennenkin kohdatusta ihmisestä sellaisen, että hän viipyy ajatuksissa vuosikymmenienkin jälkeen. Miksi toisaalta moni jätti jälkeensä tuskin varjoakaan. Sitäkin kehittelen pikku hiljaa mielikuvituksessani, miten tapahtumat ovat kypsyneet omassa sisimmässäni ja kenties vaikuttaneet minuun uutta luovasti... ovatko? Olenko muuttunut matkakokemusteni kautta? Pystynkö analysoimaan tätä kaikkea nyt ikäihmisenä?  Milloinkas sitten jos ei nyt!                                 

Liitin tuohon oheen valokuvan ensimmäiseltä Rodoksen matkaltani 1995. Siihen aikaan oli valokuvaajia, jotka ottivat yllättäen kuvia ja niitä sai sitten lunastaa lentokentältä kotiin lähtiessä. Ensi kertojen tuoreus - se ainakin on todellistunut minulle tätä vapaamuotoista tutkielmaa työstäessä. Runon kielellä ilmaisen siitä jotakin:

Olipa kerran aika jolloin olit nuori

(tai ainakin nuorempi)

täyden kukkurallisen "horiatiki salata" voit tilata rannan tavernasta

mutta et sormustimellisen vertaa ensimmäisen annoksen tuoreutta.

(Yksin matkassa mukana, s.30)

Mitä konkreettisesti puuttuu esimerkiksi kreikkalaisesta salaatista eli kyläsalaatista, horiatiki salata, sellaista mitä siinä oli ensimmäisellä kerralla? On oliiveja, on feta-juustoa, on raikkaita tomaatin- ja kurkunpaloja, ainekset prikulleen samat silloin ja nyt. Mitä puuttuu? Ensimmäisen kerran tuoreus. Makuhermoja kutkuttava uteliaisuus kielen päällä. Ensimmäinen kerta voittaa koska se on ensimmäinen kerta. Myös pöytäseura merkitsee ja rannan taverna, kokonaisuus. Ruoka on muutakin kuin ruokaa.

Tämäntapaisista aineksista kokoilen vapaamuotoista tutkielmaani matkailusta ja samalla itsestäni. Ikäihmisen näkökulmasta. Materiaali nyt vielä omalla kirjoituspöydälläni, toivottavasti joskus myös kansien välissä ja sinunkin lukupöydälläsi.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA