S Ä I K Ä H D Y S

 "Naisen myyttinen säikähdys" (Yliopistopaino, Helsinki University Press 2001)

 

Mitä nainen säikähti? Käärmettäkö? Mutta nainenhan puhui käärmeen kanssa syntyjä syviä. Miestäkö? Mutta hehän olivat toinen toiselleen apu, jota ilman ei voinut elää. Jumalaako? Mutta nainenhan oli Jumalan kuva, siinä missä mieskin. Omia kasvojaanko säikähti veden kuvajaisessa?

Myytit piirtävät kuvia ihmisen silmien eteen, naisenkin, ja niin todellisia, ettei ihme jos säikähtää.                                                      

    Tämä kirjani syntyi alun perin tutkimustyönä, kun suoritin ns laudaturpastoraalia täydentääkseni ammattitaitoani teologina. Olin valinnut tutkimukseni kohteeksi kartoittaa naisen kuvaa Raamatun ja Kalevalan alkukertomuksissa. Työni ohjaaja Raija Sollamo oli sitä mieltä, että pitäisi olla vielä kolmaskin taho. Niihin aikoihin olin innostunut Kreikan matkailusta ja löytänyt sieltä minolaisen kulttuurin, Kreetan minolaisuus olkoon se kolmas taho. Tutkimustyö valmistui ja Wille Riekkisen vihjeen perusteella löysin sille kustantajan myös kirjaksi, Yliopistopaino. Halusin tehdä siitä sellaisen, jota kuka tahansa voisi lukea. Höysteeksi lisäsin muutamia "paratiisirunojani".

Herra Jumala piti puhuttelua paratiisin illan viileydessä:

- Nainen, mitä oletkaan tehnyt!

Huomaa huutomerkki.

Kehaisua Jumalan puolelta.

Vuosituhansien takaa huuto palaa kaikuna korviini:

Mitä oletkaan jättänyt tekemättä, nainen!

Peloissasi kätkit leiviskän (tai hedelmähän se oli) jolla sinun piti asioida.

Joko nyt olisi aika haukata toinen pala,

ennen kuin mies syö koko omenan. (s.115)

Kansikuvaksi keksin kreetalaisen jumalattaren tai miten tuota naista kutsuisi, joka pitelee käsissään käärmettä, antiikin käärmejumalatar. Minulla on samanlainen kipsivaloksena seinälläni.

Kun pitkästä aikaa otin kirjan käteeni ja lueskelin sitä sieltä täältä, huudahtelin itsekseni että tämähän on hyvä. Nöyrä ihminen sanoisi tietysti, että pysyy edelleen sen takana mitä on tullut kirjoittaneeksi. Halusin kuitenkin nostaa työni näytille myös Liisamarjatan kirjakorista jos joku naistutkimuksesta tai yleensä ihmistutkimuksesta innostunut sattuisi paikalle. Tarkistin että kirjaa on saatavana edelleen kirjastoista (myös Yliopistojen) ja monista antikvariaateista.

Vaikea erotella tähän erillisiä sitaatteja kirjasta, joka tutkimuksen tapaan soljuu asiasta seuraavaan edeten junan lailla myyttien maisemassa. Otettakoon kuitenkin Johdannosta palanen Tutkimuksen aihe

"Tutkimukseni aihe on enemmän syntynyt kuin tehty. Se on syntynyt innostuksesta, joka on herännyt aiheeseen liittyvillä kursseilla ja mielenkiintoisten ihmisten tapaamisissa sekä omissa sisäsyntyisissä visioissani.

Kiinnostus Raamatun alkukertomuksiin syntyi Wille Riekkisen johtamalla raamattuteologisella kurssilla vuosina 1985-1987. Kreetan antiikille sytyin Pentti Laasosen ja Mitro Revon vetämällä Pappisliiton opintomatkalla Kreetaan 1993, aiheena Antiikin ja kristinuskon juuret. Kalevala ja kansanrunous on aina kiehtonut mieltäni ja naistutkimuksen pariin minua ovat houkutelleet alan kirjat ja omat kokemukseni naisena ja pappina... Alun perin olen tehnyt tutkimustyöni osana ns laudaturpastoraalia (Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli), mutta nyt minulla on ilo kutsua kuka tahansa lukija mukaan." (s.7)

Näin siis lähden liikkeelle. Runoillenkin.

Taivaallisen pyhä perhe                                                      

aurinko, kuu ja tähdet

räjähtävä syntymäihme yöllä ulkona                                        

ja perhetragedian alku:

hajaantukaa!

Avaruuden fuuga

etääntyvillä kiertoradoilla.

Avopari aurinkokunnassa

susipari kuutamossa

singlen yksinäinen tähdenlento. (s.9)

 

    Mitä nainen siis säikähti? Ja säikähtää. Sitä mitä on jättänyt tekemättä, - siksi että säikähti.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

THALASSA, meri

HILJAINEN ILO

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA