PÄÄ PYSTYYN!

 PÄÄ PYSTYYN, LEENA. 

Liisamarjatan kirjakorista tarttuu käteeni ensimmäinen kautta aikojen julkaisemani kirja "Pää pystyyn, Leena" (WSOY 1972). Lastenkirja, joka alkaa:

"Leena katseli, kun Tuula kyykki kivijalan vieressä. Tuulalla oli tärkeä homma meneillä: oli saatava kissa pois talon alta. Se oli eksynyt sinne juuri kun tyttöjen piti lähteä matkaan." Tekosyy, Leena huomaa pian, Tuula ei vain halua kulkea hänen kanssaan, Tuula on jo toisella luokalla oppikoulussa ja Leena aloittamassa ensimmäistä. Siitä jatkuu Leenan tarina kun pitää olla viikot kortteerissa ja vaikein läksy on koti-ikävä. Mutta Leena selviää kuin selviääkin, niin että vielä aikuisena olen ottanut oppia hänen oivalluksistaan.

Tätä lastenkirjaani voisin nimittää autofiktioksi, niin paljon siinä on omia kokemuksiani. Kirjoittajanimenä olen käyttänyt yhdistelmää Liisa Marjatta, kaikissa muissa kirjoissani koko nimeäni Liisa Marjatta Järvinen. Viehättävän kuvan etukanteen teki Maija Karma.                                                                              

 
Toinen lastenkirjani on "Susi ulvoo Saanalla" (WSOY 1977), kertomus jouluyön ihmeestä. Kun Marjatta Lapin tyttö synnyttää tunturimajassa joulun lapsen ja Jooseppi lentää helikopterilla Ruotsin maalta ja paimenet lampaineen vaeltavat Norjasta ja revontulista muodostuu jouluntähti ja mitä kaikkea tapahtuukaan... tunturisuden ulvonta sitä säestää.

Tästä myyttisestä lastenkirjastani kirjoitin myös kuunnelmia Lea Pennasen lastenradioon. Niitä tuli YLEN podcastin kautta uusintoina viime vuonna ja kyyneleet valuivat silmistäni, niin sieluni läpi olin ne aikoinaan kirjoittanut. Tukholman radiokin niitä lähetti. Huomasin taas että lastenkirja ja koko perheen kuunnelmakin voi sisältää koskettavaa aineistoa ja olin / olen ylpeä aikaansaannoksistani.


 

 

Kolmas lastenkirjani "Luontoäidin esiliina" (WSOY 1980) syntyi ensin pikku näytelmiksi työpaikkani Oulunkylän seurakunnan lasten kerhoille, sen jälkeen kirjaksi, josta kouluja varten on jälleen tehty näytelmä, esitettykin, löytyy Näytelmäkirjailijaliiton sivuilta ja on edelleen käytettävissä.                                               


"Minä olen kettu

hyvin kasvatettu."

Näin lurittelee Kettu tilanteessa kuin tilanteessa, yksi kirjan tärkeistä hahmoista. Muita tärkeitä ovat Hanna ja Lilli ja tietysti Luontoäiti, joka on juuttunut esiliinastaan ison kiven kupeeseen, niin ison että vain karhu Käpälä pystyy sen vierittämään. Mutta ensin on saatava sana karhulle ja tytöt ovat siinä avainasemassa. Mitä kaikkea tapahtuukaan! Sellaista että satukin voi olla totta.

Lapsille kirjoittaminen on jotakin, mitä ei voi kyllin arvottaa. Tunnen itseni siinä suhteessa nykyisin vähän osaamattomaksi, kun ei ole omia lapsia ja sisarusten pikku vintiötkin ovat kasvaneet jo Linnanmäki-vaiheen ohi. "Enkeleitä repussa" (Edico 2011) ja "Keijukaisen ihan-itse-retki" (Bod 2016) ovat viimeisimpiä kouluikäisille kirjoittamiani, edellinen toka- ja kolmaslk, jälkimmäinen ala-asteikäisille. Enkeleitä repussa puhuu sen puolesta, että taiteella voi ehkäistä koulukiusaamista, tärkeä ja aina ajankohtainen asia. Keijukainen seikkailee lapsuuteni tutuissa maisemissa, autofiktiota sekin. Omaa kuvitusta mukana. Kuvakirjasta "Eero-enkelin joulukirkko" kirjoitin blogin jo heinäkuussa (kuvitus Maija Karma). Vielä on mainittava "Isän isot askeleet" (Sanoma, lasten oma kirjakerho 1986), josta Kinotuotanto teki lastenelokuvan Saapasmaani (1995), joht. Juhana Manner. Lukekaa ja tutkikaa ja antakaa palautetta. Minulta on saatavana useita kirjoja, jos on tarvetta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA