Ryökynästä rovastiksi

 RYÖKYNÄ

Kun tällä kertaa avaan Liisamarjatan kirjakorin, sieltä tarttuu käteeni ensimmäiseksi RYÖKYNÄ, nimitän omaelämäkerrallisia esseitä sisältävää kirjaani näin, kirjan virallinen nimi on JA NIIN TAPAHTUI -ryökynästä rovastiksi- (Mediapinta 2018), alaotsikkona Nainen kirkkopolulla 1960-luvulta 2000-luvulle.

"Talon rouva ja seurakuntasisar tervehtivät tuttavallisesti toisiaan. Sitten rouva kääntyi minuun päin ja tokaisi: - Kuka se on tämä ryökynä?"

 25-vuotiaana vastavalmistuneena teologina aloitan lähes 40 vuoden mittaiseksi yltänyttä uraani Oulunkylän seurakunnassa Helsingissä (1965-2003). Siinä tämän teokseni raamit. Oli olevinaan ihan pakko kirjoittaa ylös paikallista historiaa ja henkilökohtaisia kokemuksia, kuvituksena omia piirroksiani vuosien varrelta, mm Seurakuntamummun seikkailut, sarjakuva jonka kautta pystyin heittämään huulta naispappeudesta ja muusta ongelmallisesta.


 Oletteko muuten huomanneet, että kun itselle tulee ikää niin syntyy yhä polttavampi tarve tallentaa jotakin elämästään? Minulle ainakin on käynyt näin. Johtunee osaltaan siitä, että olen yksineläjä eikä ole omia lapsia jotka veisivät geenejäni tulevaisuuteen. Kulkekoot geenit siis kirjojeni kautta.

Samaan aihepiiriin liittyviä kirjojani nousee Liisamarjatan kirjakorista lisää: Naispapin päiväkirja (WSOY 1989), alaotsikkona Ihmisen syntysanat. Tämä teos syntyi siinä urani saumakohdassa, missä todellistui seurakuntalehtorin vihkiminen papiksi (10.4.1988). Totta joka sana! Unohtumatonta lähihistoriaa tämäkin.

Seuraavaksi Liisamarjatan kirjakorista nousee Sammakonkukkaoja (Pilot-kustannus 2004, nyk. Mediapinta), oma piirroskuvitus tässäkin. Lapsuudesta lähden, 1940-luvulta. Pieni katkelma s. 10: "Isän kapsäkki odottaa avonaisena eteisen lattialla. Minä piilotan nuken tavaroiden joukkoon. Kun isä rintamalla avaa laukkunsa, iloinen salamatkustaja hymyilee hänelle punaisin pahviposkin. Nukke palaa ehjänä kotiin sieltä jostakin..." Lapsuuden leikit, kansakoulun aloitus, oppikoulu seuraavaksi, harrastukset, sotavuosien jälkeiset puutteet, lomassa isän ja äidin muisteluksia omasta nuoruudestaan, vertautuvat omiini. Jälleen unohtumatonta lähihistoriaa ja vähän etäisempääkin.

Kun itse luen omia kirjojani, tapahtuu aina välillä niin että kyyneleet alkavat valua silmistäni. Niin vahvasti elän läpi kirjoittamaani, joka sekin aikoinaan on kirjoitettu vahvasti eläen. Uskallan jopa olla ylpeä siitä, ettei aika pysty heikentämään elettyä elämää. Samalla kuitenkin kyselen, kokevatko mahdolliset lukijat tätä tai tuota kirjoittamaani yhtä vahvasti. Kirja joka on lähtenyt lentoon, on aina myös muiden kuin kirjailijan kirja.

Jos kiinnostuit, antikvariaatit ovat hyviä ostopaikkoja eikä maksa paljon, hakuun vain minun nimeni (Liisa Marjatta Järvinen) tai kirjan nimi. Minulta suoraankin voi kysyä. Myös esimerkiksi Adlibris sisältää hyvän tarjonnan.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA