LINNUN LIVERRYS

Tänään rohkenen poimia Liisamarjatan kirjakorista runokirjojeni esikoisen ERÄÄNÄ AAMUNA LINNUNLIVERRYS (Edico 2006). Sen syntytarina on hektinen. Kuljen katua pitkin ja kirjailija Hannu Hirvikoski tulee vastaan ja minä heti kysymään kirjallisuusalaa tuntevalta mieheltä, mistä löytäisin kustantajan runokirjalleni. - Se on lähempänä kuin luuletkaan, hän vastaa. Tarkoittaa sitä, että hän on itse avannut juuri Edico-nimisen kustantamon. Niin tuosta runokirjasta tulee ensimmäinen runokirja sekä kustantajalle että minulle. Valitettavasti Hannu Hirvikoski sittemmin kuoli (1942-2014) ja Edico lopetti. Otan kirjan sivulta 10 tähän nimikkorunon:

KÄÄNNE

Jonakin päivänä tapahtuu käänne

sitä on uumoiltu jo pitkään

odoteltu kunnes

eräänä aamuna linnunliverrys uppoaa                

sieluun

ja lumisohjo tuoksuu ja ilma

kantaa ääniä kaukaa.

 

Toiseksi Liisamarjatan kirjakorista tarttuu käteeni ALKUMEREN LAULU (2013), josta Matti kirjoittaa nettisivuillaan: "Hauska, kaunis, leikkisä versiointi Raamatun luomiskertomuksista. Luojalla on pilke silmäkulmassa ja kieli poskessa, kun sanat, poljennot ja mielikuvat nappaavat mukaansa uusia merkityksiä. Kaikki hahmot ovat raikkaan erilaisia, niin Luoja, Eeva, Aatami, Leviatan kuin Saatanakin."  Ellinoora täydentää omilla blogisivuillaan: "Liisa Marjatta Järvisen koko kirjallisen tuotannon läpi kulkee jollain tavalla luomiskertomuksen teema. Uusin teos on raikasta, omaäänistä ja hienolla tavalla kypsää runoa. Pienen kokoelman piirrokset ovat myös runoilijan käsialaa. Pidän erityisesti hienovaraisesta huumorinpilkkeestä, joka maustaa luomiskertomuksen teologista tulkintaa."

Otan tähän yhden esimerkin (s. 23), missä vastaluodut vuorokaudenajat etsivät paikkaansa:

ILTA 

Maan kattila sai kannen.

Luoja kohottaa kantta ja katsoo                                    

mikä siellä kiehuu ja kuohuu.                        

Meri kiehuu

ja maa palaa

aurinko kypsyy

ja putoaa punaisena pallona reunan yli.

Ilta.

 

Sittemmin olen julkaissut runokirjoja useampiakin, kaikissa myös oma kuvitus, piirrroksia sivuille ja valokuvia kansiin.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA