SATTUMAA VAI SUOSITTUA?

 HEI!


Rupesin tässä miettimään, mitkä kirjailijan aikaansaannokset jäävät elämään ja mitkä unohdetaan. Onko siinä joitakin lainalaisuuksia vai onko kaikki pelkkää sattumaa? Kun listaan omat edelleen elävät kirjani ja vertaan niitä unohtuneisiin, löydänkö jotakin merkittävää? En ainakaan ihan suoralta kädeltä. Ja minäkö itse sitten tiedostan sen, mitkä kirjani elävät ja mitkä unohdetaan? Otetaanpa yksi esimerkki.

"Eero-enkelin joulukirkko" on edelleen mukana kirjastojen lainaustilastoissa joulun edellä. Osansa siihen tuo varmasti Maija Karman lämmin kuvitus. Minun tekstiäni on myös kehuttu. Tämä jouluinen kuvakirja ilmestyi 1987, toinen painos 2000. Jotakin ajatonta ja puhuttelevaa tuossa kuvakirjassa täytyy olla. Olen pyytänyt kustantajalta (Otava) vielä uutta painosta, johon mielelläni tekisin päivityksiä, olenpa sommitellut laulunkin Eero-enkelille ja tuttu kanttori sävelsi sen. Kreikkalainen tuttavani auttoi kääntämään tekstiä kreikan kielelle (olen Kreikka-fani), mutta vanhan painoksen varassa edelleen ollaan. Kustantaja ei ole lämmennyt asialle, lähestyn mistä kulmasta tahansa. 

Edesmenneen kirjailija Leena Erkkilän kanssa tästä puhuimme. Hänen "Kukkutimurusia" kirjansa on kuulemma ollut jatkuvasti kysytty antikvariaateissa, mutta ei siitäkään tainnut syntyä uusia painoksia. Oletan että kirja jää elämään, jos se onnistuu koskettamaan lukijan sydäntä. Leena Erkkilän kukkutimurusia on kylvänyt jotakin tällaista niin isojen kuin pienten lukijoiden mieleen ja sitä samaa toivon oman Eero-enkelini tehneen. Sen lisäksi minulla on tiedossa ihan oikea Eero-enkeliksi kutsumani hahmo, joka aikoinaan oli mallina tuota kirjaa tehdessäni. Toinenkin Eero-enkeli tavallaan on, sillä annoin kirjan lahjaksi ensimmäiselle kastelapselleni, joka sattui olemaan Eero.

Jätän tämän juttuni tällä kertaa nyt tähän. Mutta kysymys elää: mikä kirja jää elämään, mikä
unohdetaan. Mistä kirjasta jää mieleen jokin ajatuksen liekki, joka valaisee kauan aikaa. Sattumaa vai suosittua?

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ISÄN ISOT ASKELEET

ALKUMEREN LAULU

HILJAINEN ILO

THALASSA, meri

YKSIN MATKASSA MUKANA

sisar vesi, veli tuuli

ERAKKOSUSI ULVOO

SAMMAKONKUKKAOJA

KIRJAILIJAN SALAKIELI

VEIJARITARINA